Vrijdag 14 december 2012

Wanneer mama Tijl naar school brengt, hoopt ze zoals vorige keer dat ouders haar niet gaan aanspreken. Niet omdat ze dat niet wil, maar vooral omwille van de angst te gaan huilen als Tijl erbij is. School is iets dat het ‘normale baken’ is voor Tijl.

Wanneer mama in de kliniek aankomt is Harte een kerstboompje aan het knutselen met een vrijwilligster. Een roze kerstboom, laat de fantasie van kinderen maar werken. Ze doet het graag, en dat is het belangrijkste. Tijdens de middag komt Els Vercammen (de Vercammen) haar bokes bij ons opeten. Els werkt op vrijdag soms in Leuven. Toevallig komt de muziekmevrouw langs op dat ogenblik. Mama zegt dat de Vercammen ook heel erg graag muziek maakt en zingt en die doet dan gewoon flink mee.

Ook de kleuterjuf komt nog eens langs. Na dit uur vertelt ze aan mama en papa dat Harte alles kan om naar het eerste leerjaar te gaan. Het zou ook fijn zijn moest ze kunnen lezen, dat zou weer een waaier van mogelijkheden openen wat bezigheden betreft. Ze zegt dat ze naar Daphné zal bellen om af te spreken hoe ze het samen zouden kunnen aanpakken.

Ondertussen moet Harte een uurtje in de zetel zitten om doorligwonden te voorkomen. Per dag zal ze dat nu gaan doen. Het is altijd wel een hele verhuis met de drains die elke keer opnieuw pas gezet moeten worden.

Vrijdagnamiddag is toch iets waarnaar we uitkijken. Govert en Lotta hebben omwille van het hele gebeuren hun vlucht vanuit Dubaï naar België met enkele dagen vervroegd, en dat appreciëren we. Normaal zouden ze dinsdag landen en 3 uur later doorreizen naar Laura, de zus van Lotta, die in Wenen woont. En zo zien we ook Ester, dochter van Govert en Lotta en petekindje van papa, eens “in het echt”, niet alleen via skype. Papa haalt hen af van het vliegveld, ze wilden echt rechtstreeks naar het ziekenhuis komen. Mama en Harte kiezen ondertussen uit de kleedjes die we van Ilse en de Geert kregen de mooiste uit voor Ester. Want winterkledij, dat heeft Ester natuurlijk niet nodig in Dubai. Maar hier wel. Wout is er ook ondertussen bij. Ester en Harte, dat is liefde op het eerste gezicht. Ook mama en papa zijn zeer vertederd door de band die er meteen lijkt te zijn tussen hen.

’s Avonds eten we met drie van de lasagne die Berit gemaakt heeft. Voor mama en papa is het leuk om af en toe vers eten te krijgen van familie of vrienden, bedankt, bedankt, bedankt. ’s Avonds komt een deel van de zwemclub op bezoek. Om 21u maakt mama Harte klaar om te slapen en gaat daarna met Tina, de Lagrou (Els Lagrou) en Els (Dubin) op de gang stilletjes wat keuvelen. Grote en kleine thema’s worden besproken. De hersenkronkels van mama vinden hun weg naar uitleg dankzij de zwemclub, die goed kunnen luisteren, meeleven en relativeren wanneer dat nodig is… Papa heeft ondertussen Tijl in bed gelegd en gaat nadien met Bart, Govert, Wout en Lieven nog iets drinken in d’Afspraak.

Morgen is weer een nieuwe dag.


Lees het volgende bericht