Over de vzw

De kinderkankerafdeling in het ziekenhuis. En jouw kind in één van de bedden. Het is ons verhaal. En het verhaal van Harte, onze dochter. Harte werd ziek toen ze 5 jaar was. Ze had kanker en verbleef 4 weken in het ziekenhuis. Spelletjes, muziek en verhalen maakten haar verblijf aangenamer.

Het was eind november 2012 toen de ouders van de 5-jarige Harte onverwacht geconfronteerd werden met de diagnose van kanker. Harte verbleef enkele weken op de kinderkankerafdeling in Gasthuisberg.  Johan en Elke merkten dat Harte open bloeide bij de extra’s die er voor de kinderen aangeboden werden: voorlees- en spelletjesjuf, muziektherapie, de speelkamer… Initiatieven die Gasthuisberg neemt om het ziekenhuisverblijf van kinderen aangenamer te maken.

Maar ook de extraatjes en cadeautjes die Harte kreeg van vrienden en familie betekenden veel: een warm dekentje, de kleurrijke pyjama, …. Het was de aanleiding voor de opstart van de vzw.

Lees ons hele verhaal

Kleurrijke ‘verwenpakketten’: ridders- en prinsessenpakketten

Vzw Prinses Harte ontwikkelt ridders- en prinsessenpakketten, die het ziekenhuisverblijf van de kinderen mee aangenamer kunnen maken. Met deze pakketten zorgen we voor een dosis kleur, licht en troost in de soms beangstigende ziekenhuisomgeving.“Met deze pakketten proberen we de kinderen zoveel mogelijk zachte munitie te geven. “

Een pakket is iets tastbaars, de kinderen mogen het nadien mee naar huis nemen. De pakketten worden gratis gegeven. De pakketten worden geschonken aan kinderen op de afdeling ‘oncologie’ in de diverse universitaire ziekenhuizen: Leuven, Jette, Antwerpen en Gent. In de praktijk gaat het jaarlijks om minstens 150 kinderen.

Een pakket bevat diverse onderdelen, afhankelijk van leeftijd, geslacht, behoeftes, … De inhoud ervan is gebaseerd op items die Harte tijdens haar ziekenhuisverblijf kreeg.

Uit wat bestaat zo’n pakket?

Een ridder- of prinsessenpakket bevat diverse onderdelen, de inhoud verschilt naargelang leeftijd, geslacht en noden. Onderstaande items kunnen in een pakket zitten:

  • Een handige pyjama

Vervelend, een pyjama over je hoofd trekken met al die kabels. Probleem opgelost, de pyjama van Prinses Harte open je aan de zijkant. Zo kunnen kinderen een leuke pyjama aandoen zonder in de war te geraken met de vervelende kabels.

  • Een fleecedeken

Warm en kleurrijk, met leuke afbeeldingen erop. Om op je ziekenhuisbed te leggen, je benen te verwarmen als je naar een andere afdeling gevoerd wordt, of om lekker knus in de zetel te zitten zonder kou te moeten lijden.

  • Een ridder- of prinsessenpop

Voor jongens een ridder, voor meisjes een prinses met het haar en de lach van Harte. Beiden met een grote bos haar om zalig met je vingers door te glijden. En uiteraard kleertjes en een pyjama om de pop te kunnen kleden.

  • Een warmtekussen

Het kussen wordt heerlijk warm in de microgolfoven en verzacht pijn.

  • Een mutsje

Een coole en zachte muts. Het geeft warmte, voorkomt schaamte bij haaruitval of biedt bescherming. En het is gewoon cool om op te zetten.

  • Een schoudertas

Een schoudertas voor je boeken, laptop schrijfgerief of wat dan ook. Voor de ziekenhuisschool of om thuis te gebruiken.

  • Een cape van Radio Robbie

Stripfiguur Radio Robbie vecht samen met de kinderen tegen slechte cellen. En, met deze cape hoef je niet bang te zijn onder de scanner!

  • En er is nog meer…

Muziekknuffels, slabben, vlaggenlijnen of beschermhoezen voor medicijnzakken…ook hier kijken we waaraan nood is.

De mensen achter vzw Prinses Harte.

Wie ontwikkelt de pakketten?

– Maatwerkbedrijf Kunnig (pyjama’s, dekens, schoudertassen en poppen)

– Naaiatelier Sociaal Huis Mechelen (dekens, haren poppen, vlaggenlijnen en items verkoop)

– Awardt (mutsjes)

– Stitch & Co – de zaakvoerster begeleidt vrijwilligers tijdens maandelijkse bijeenkomsten. Vrijwilligers helpen bij ontwikkelen van vlaggenlijnen, poppenkleertjes, slaapzakjes, slabben, items verkoop.

Waar haalt de vzw haar inkomsten?

De vzw haalt haar inkomsten louter uit geldinzamelingsacties, giften en geldprijzen. Opbrengsten uit de verkoop van eigen producten worden gebruikt voor eigen werkingskosten.

Structuur vzw

De vzw wordt beheerd door een Raad van Bestuur, vrijwilligers worden op diverse manieren in geschakeld. Eén persoon ondersteunt de werking 15u/week professioneel.

Verdeling pakketten

De vzw bezorgt de pakketten aan de ziekenhuizen. Medewerkers van het ziekenhuis zelf staan in voor de verdeling naar de doelgroep.