Ons verhaal

Op 14 januari 2013 stierf Harte aan de gevolgen van een erg agressieve hersentumor. Ze was net 6 jaar geworden. Tijdens de 4 weken die Harte in het ziekenhuis verbleef, merkten de ouders het belang op van een aangename ziekenhuisomgeving: voorlees- en spelletjesjuf, muziektherapie, de speelkamer… Het was de aanleiding voor de opstart van de vzw, wij wilden meebouwen aan die aangename ziekenhuisomgeving.
 

Onze werking

Vzw Prinses Harte ontwikkelt kleurrijke ‘verwenpakketten’: ridders- en prinsessenpakketten. Zo’n pakket bevat een aantal vaste onderdelen, en kan evt. uitgebreid worden. Wat kan er allemaal in zo’n pakket zitten:
  • een pyjama die opzij met drukknopen open kan zodat katheders erdoor kunnen,
Zo kunnen kinderen toch een leuke pyjama aandoen zonder dat de kabels vervelend langs onder of langs de hals naar het lichaam moeten. De pyjama kan helemaal langszij open, het is dus niet nodig om deze over het hoofd te trekken.
  • een fleecedeken
Warm en kleurrijk, met leuke afbeeldingen erop. Om de ziekenhuiskamer wat op te vrolijken, om over je benen te leggen als je met een rolstoel naar een andere afdeling gevoerd wordt, of om lekker knus in de zetel te zitten zonder kou te moeten lijden.
  • een ridder- of prinsessenpop (geïnspireerd op Harte),
Voor de jongens een ridderpop, voor de meisjes een prinsessenpop, tenzij ze de poppenleeftijd ontgroeid zijn natuurlijk. Uniek aan deze poppen is dat – vooral de prinsessenpop – de lach en het haar van Harte hebben.
  • een warmtekussen
Een speltkussentje om op te warmen in de microgolfoven. Een ander soort graan maar met hetzelfde effect. Bij bepaalde pijnlijke lichaamsdelen kan een warm kussentje wat soelaas bieden.
  • een mutsje
Een mooie kleurrijke muts dat bedoeld is voor kinderen wiens haar uitvalt ten gevolge van de bestraling. Het mutsje kan warmte bieden, kan schaamte voorkomen, kan bescherming geven. En het is gewoon cool om zoiets op te zetten.
  • een laptoptas/schooltas
Voor de oudere kinderen voorzien we een schoudertas. Om wat boeken in te stoppen, een laptop of andere zaken. Bij langdurig verblijf in het ziekenhuis kan het bvb. evengoed dienen als schooltas voor de ziekenhuisschool.
  • een muziekknuffel.
Voor de allerkleinsten, waarvoor poppen gezien de kleine onderdelen niet geschikt zijn, ontwikkelen we muziekknuffels. Kleine knuffelbeestjes met daarin een melodietje.
  • Radio Robbie-capes
Radio Robby is een stripfiguurtje dat kinderen helpt om zonder schrik onder een bestralingsapparaat te gaan. De kinderen vechten samen met Radio Robby tegen de slechte cellen. Radio Robby draagt een soort cape zoals Zorro er eentje heeft. Het kan kinderen helpen om de angst voor de bestralingsmachine te verkleinen.
  • beschermhoezen voor medicijnzakken
Tenslotte ontwikkelen we voor het ziekenhuis zelf ook beschermhoezen voor medicijnzakken. De medicijnzakken van de chemotherapie zijn knaloranje en zien er schrikwekkend uit. De beschermhoezen, met daarop het figuurtje Chemo Kasper – dat eveneens ten strijde trekt tegen slechte cellen – verbergen de originele verpakking. “Met deze pakketten proberen we de kinderen zoveel mogelijk zachte munitie te geven“. De pakketten worden voorlopig geschonken aan kinderen op de kinderkankerafdeling in Gasthuisberg. Met het psychologenteam daar is er een structurele samenwerking.

De mensen achter vzw Prinses Harte.

De ouders, Johan en Elke, en de peter en meter, Toon en Lieve, zijn de stichtende leden van de vzw. Maar achter hen bestaat er een heel netwerk van vrijwilligers. Centraal staan de leden van ’t Mechels naaikranske, die zich inzetten voor het oorspronkelijk doel van de vzw: het maken van de pakketten. Maar daarnaast zijn er nog tal van anderen die helpen met koekjes bakken, activiteiten organiseren, verkoopsstandjes bemannen en zoveel meer.